Tort lalka barbie

Mając więcej czasu, postanowiłam w końcu opisać wykonanie laleczki barbie jest bardzo łatwa w wykonaniu :).



Składniki :



ciasto biszkoptowe :

  • z 1,5 porcji  klik


Masa malinowa :

  • 500g mascarpone
  • 200 g kremówki 36 %
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100 g cukru kryształ
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 400 g malin

Masa jogurtowa z wanilią :

  • 300 g jogurtu naturalnego
  • laska wanilii lub pół łyżeczki pasty waniliowej
  • 50 g cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • skórka z połowy cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 170 ml śmietanki 36 %

Poncz :

  • szklanka herbaty
  • pól łyżeczki cukru 
  • trochę soku z cytryny

dekoracja :

  • lalka barbie
  • krem maślany
  • masa plastyczna

 Opis wykonania :


1. Z przepisu podanego w linku wykonujemy ciasto z 1,5 porcji. Przygotowujemy tortownice śr. 24 cm oraz szklana miskę z grubego  szkła śr. 20 cm. W tortownicy wykładamy papierem tylko dno nie smarujemy boków, natomiast miskę całą wykładamy folią aluminiową. 
Wlewamy ciasto do miski do 3/4 wysokości, resztę wykładamy do tortownicy, pieczemy razem ( zmieści się ) ok. 30- 40 minut  sprawdźcie patyczkiem w 180 C. Studzimy. 
Ciasto z miski przekrawamy na 3 części, z tortownicy na 2 . 




2. Masa malinowa:
Maliny jeżeli mrożone rozmrażamy miksujemy 250 g i przecieramy przez sito, ucieramy z cukrem, serkiem, i cukrem waniliowym. Ubijamy śmietankę dodajemy i delikatnie mieszamy. Żelatynę namaczamy w 50 ml zimnej wody i rozpuszczamy lekko studzimy, mieszamy z łyżką masy i wlewamy do pozostałej masy dokładnie mieszając.

3. Masa jogurtowa:
Jogurt ucieramy z miąższem z wanilii, cukrem, skórką cytrynową i sokiem. Żelatynę rozpuszczamy tak jak w masie wyżej i mieszamy z niewielka ilością kremu, łączymy z pozostałym, schładzamy. ubijamy śmietankę i mieszamy z kremem.

4. Całość:

Ja trochę się zamotałam niestety i źle zaczęłam wykładać masę tak też skończyłam na 3 przełożeniach przez co musiałam usunąć lalce nogi, ale prawidłowo :) jest tak :
tortownicę wykładamy folia spożywczą układamy jeden blat nasączamy ponczem, układamy świeże malinki, wykładamy masę truskawkową, blat masa jogurtowa.
Miskę wykładamy folia spożywczą układamy najmniejszy blat nasączamy, wykładamy masę jogurtową, blat nasączamy, maliny, masa truskawkowa, blat. Oba  ciasta wkładamy na 3 godziny do lodówki.
Po tym czasie wyciągamy i kładziemy ciasto z miski na ciasto z tortownicy można lekko zwilżyć masę ciepła wodą, idealnie przylgnie do biszkoptu.Ciasto obkrawamy na kształt sukienki.
Przygotowujemy krem maślany dokładnie smarujemy tort wycinając uprzednio mała dziurkę na tułów lalki( dokładnie myjemy lalkę w wodzie z mydłem i dokładnie płuczemy, osuszamy owijamy folią spożywczą wbijamy ). Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Reszta inwencja twórcza :).









Podobne Przepisy

1 komentarze

  1. nie no ! po prostu dzieło sztuki, a nie tort, piękny !!!!! solenizantka to chyba zamarła z wrażenia, jak go zobaczyła, cudo !

    OdpowiedzUsuń

Instagram