Imbirowe ciasteczka

Pyszne, kruche z kakao i imbirem, mało słodkie oblane lukrem, który cudownie uzupełnia smak ciasteczek.Polecam zrobienie podwójnej porcji bo szybko znikają ;).





Składniki :

Ciasteczka:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka imbiru
  • kilka kropli olejku pomarańczowego
  • szczypta soli

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 2 białka
  • 2 łyżki soku z cytryny

 Polewa:

  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 2 łyżki masła 

Opis wykonania :


1. Mąkę przesiewamy z kakao, proszkiem do pieczenia i imbirem. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i mieszamy składniki ze sobą. Jajko ucieramy z cukrem na puszysta masę, dodajemy olejek i sól, łączymy z mąką i zagniatamy ciasto.

2. Ciasto wałkujemy na grubość 4 mm, wykrawamy foremki ciasteczka, układamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 12 minut w 180 C, studzimy.

3. Cukier przesiewamy i miksujemy z białkami, dodajemy sok z cytryny. Lukrujemy ciastka i pozostawiamy by lukier zastygł.

4. Czekoladę roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej i ozdabiamy nią ciasteczka.


Podobne Przepisy

4 komentarze

  1. Uwielbiam imbir ;) Na zimę ciastka idealne! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Justynko widzę, że zmiany u Ciebie na blogu ustawicznie :). Pieknie tutaj... a przepisy na ciasteczka cały czas zapisuję... Tak samo piernik. Muszę na dniach zrobić i z pewnością się pochwalę bliżej świat :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuje :)
    Kamciu staram się powoli jakoś mi to idzie ,ale uczę się obsługi nowego aparatu ;) dużo pomysłów dała mi tez książka "Ujęcia ze smakiem ":) I czekam ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadzam sie z pewnoscia szybko znikaja:)

    OdpowiedzUsuń

Instagram