Jabłkowa rozeta na kruchym cieście

Miałam kilka jabłek i podstawowe składniki przepis w sam raz na niespodziewane odwiedziny znajomych. Akurat jak na pecha skończył się placek - mąż zjadł ;) tak wiec w pedzie pomyślałam o tym cieście, raz dwa i można podawać i nie ma dużo pracy. Ja podawałam jeszcze ciepłe :) polane śmietanką pycha. Przepis znalazłam w Tina poleca :).



Składniki :

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 6-7 łyżek cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 2 żółtka
  • 3-4 jabłka
  • sok z 1 cytryny
  • po 1/4 łyżeczki mielonego anyżu, goździków i cynamonu

Do posmarowania :

  • 1 jajko
  • gruby cukier

Opis wykonania :


1. Z mąki, mleka i masła zagniatamy ciasto do powstania grudek, dosypujemy 4 łyżki cukru, dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto, owijamy folia i wkładamy na 30 minut do lodówki.

2. Jabłka obieramy i kroimy na cząstki, skrapiamy sokiem z cytryny  dodajemy pozostały cukier i przyprawy, mieszamy. 

3. Ciasto wałkujemy n duży okrąg o śr. 26 - 28 cm, 2 cm od brzegu układamy jabłka tak by nachodziły na siebie. Brzeg ciasta zawijamy na do środka  i smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem.

4. Pieczemy około 50 minut w 180 C.







Podobne Przepisy

0 komentarze

Instagram