Przekładaniec na kruchym cieście

Polecam te ciasto jest naprawdę pyszne, cudownie kruche ciasto, masa jabłkowa, kokosowa i orzechowa. Znikło bardzo szybko :) i bardzo smakowało moim gościom. Przepis pochodzi z jednej z książek siostry Anastazji.




Składniki :


Ciasto :

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 22 dag margaryny
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 6 żółtek

Masa jabłkowa :

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 1 galaretka agrestowa

Masa kokosowa :

  •  6 białek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa orzechowa :

  • 4 jajka
  • 12 dag orzechów mielonych
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Opis wykonania :


Ciasto :

 Zagniatamy ze sobą wszystkie składniki ciasta, dzielimy ciasto na połowę. Blaszkę wykładamy papierem lub folią aluminiową połowę ciasta wałkujemy i wykładamy dno blaszki.

Masa jabłkowa :


Jabłka myjemy i obieramy. Trzemy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy z cukrem aż lekko zmiękną .Następnie dodajemy galaretę i mieszamy, aż się rozpuści ( ja dodałam odrobinę barwnika zielonego ). Odstawiamy do wystygnięcia. Wykładamy na ciasto.


Masa kokosowa :


Białka ubijamy na sztywna pianę, następnie dodajemy cukier kryształ i dokładnie miksujemy do rozpuszczenia cukru, wsypujemy kokos i mąkę, dokładnie mieszamy. Wykładamy na masę jabłkową.


Masa orzechowa :


Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier i żółtka dokładnie wyrabiamy, dodajemy pozostałe składniki . Wykładamy na masę kokosową. Przykrywamy druga częścią rozwałkowanego kruchego ciasta. 

Całość pieczemy w 180 C przez 25 minut. Dekorujemy polewą :).





Komentarze

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)