Rogaliki waniliowo-migdałowe

Uwielbiam rogaliki, ale nie lubię się z nimi bawić zawsze początek jest świetny, idealnie ulepione w sam raz, pod koniec wielkie rogaliki : D. Podziwiam co roku rogaliki mojej cioci idealne, tej samej wielkości, aż żal je jeść  dlatego też  postanowiłam sobie kupić blaszkę na rogaliki. I jestem bardzo z niej zadowolona, raz dwa i ciacha upieczone. Różnica jaka jest to jedynie tyle że ciasta nie trzeba wsadzać do lodówki bo lepiej się rozkłada ciasto. Rogaliki są kruche i pyszne :).



Składniki :



  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 10 dag obranych i zmielonych migdałów
  • 1 kostka masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej

Opis wykonania :


1. Przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i cukier puder, zmielone migdały i miąższ z wanilii lub pastę. Dodajemy jajko, mleko, posiekane masło i zagniatamy ciasto.

2. Ciasto dzielimy na 2 części i zawijamy w folie spożywczą, wkładamy  do lodówki na 40 minut.

3. Z zimnego ciasta formujemy wałek o średnicy 2 cm, kroimy na kilkucentymetrowe kawałki, nadajemy im kształt rogalików. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

4. Pieczemy 10 - 15 minut w 180 C. gorące obtaczamy w cukrze waniliowym.

5. Jeżeli posiadacie blaszkę ciasta lepiej nie chłodzić lepiej rozprowadza się je szpatułką.






Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)