Rogaliki waniliowo-migdałowe

Uwielbiam rogaliki, ale nie lubię się z nimi bawić zawsze początek jest świetny, idealnie ulepione w sam raz, pod koniec wielkie rogaliki : D. Podziwiam co roku rogaliki mojej cioci idealne, tej samej wielkości, aż żal je jeść  dlatego też  postanowiłam sobie kupić blaszkę na rogaliki. I jestem bardzo z niej zadowolona, raz dwa i ciacha upieczone. Różnica jaka jest to jedynie tyle że ciasta nie trzeba wsadzać do lodówki bo lepiej się rozkłada ciasto. Rogaliki są kruche i pyszne :).



Składniki :



  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 10 dag obranych i zmielonych migdałów
  • 1 kostka masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej

Opis wykonania :


1. Przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i cukier puder, zmielone migdały i miąższ z wanilii lub pastę. Dodajemy jajko, mleko, posiekane masło i zagniatamy ciasto.

2. Ciasto dzielimy na 2 części i zawijamy w folie spożywczą, wkładamy  do lodówki na 40 minut.

3. Z zimnego ciasta formujemy wałek o średnicy 2 cm, kroimy na kilkucentymetrowe kawałki, nadajemy im kształt rogalików. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

4. Pieczemy 10 - 15 minut w 180 C. gorące obtaczamy w cukrze waniliowym.

5. Jeżeli posiadacie blaszkę ciasta lepiej nie chłodzić lepiej rozprowadza się je szpatułką.






Podobne Przepisy

0 komentarze

Instagram