Witrażyki na choinkę

Uwielbiam ten przepis pierniczki są bardzo trwałe by w końcu zmięknąć chociaż w tamtym roku szybko znikły z choinki :). Nadają się na różne ozdoby   piernikowe, można je zrobić wcześniej i zamknąć w szczelnym pojemniczku by nie nabrały wilgoci wówczas szybko zmiękną. Mimo użycia sztucznego miodu nie tracą swojego cudownego smaku.




Składniki :

  • 60 dag mąki pszennej
  • 3/4 szklanki miodu naturalnego
  • 1/4 szklanki miodu sztucznego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 jajko
  • 2-4 łyżki przyprawy korzennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 20 dag kolorowych landrynek

Opis wykonania :


1. Masło roztapiamy razem z miodem i cukrem pudrem, studzimy. do masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę, jajko, sodę i przyprawę korzenną, zagniatamy ciasto.

2. Ciasto dzielimy na pół, pierwszą połowę wałkujemy cienko, wykrawamy foremkami różne kształty.

3. Landrynki dzielimy kolorami i drobno tłuczemy. Pierniczki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. W każdym ciastku tuż przy brzegu robimy słomką dziurkę umożliwiającą zawieszenie pierniczka.

4. W środku ciastek wycinamy okienka, ja posiadam specjalne foremki więc nie musiałam dodatkowo wykrawać. W okienka wkładamy pokruszone landrynki. Pieczemy ok. 12 minut w 160 C, aż landrynki się rozpuszczą.





źródło : Ciasta i ciasteczka - Olimp media

Podobne Przepisy

2 komentarze

  1. Ale ślicznie wyglądają :) Muszą cudownie prezentować się na choince :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W zeszłym roku opanowały moja choinkę wraz z suszonymi pomarańczami :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram