Jednogarnkowa potrawa z kurczakiem

Trochę obawiałam się dodatku wina do tego dania, ale bezpodstawnie. Kurczak był bardzo smaczny i aromatyczny :). Ale jest jedna zasada  do dań z winem dodajemy tylko te dobrej jakości. Czego sami nie wypijecie nie nadaje się do gotowania bo zepsuje całą potrawę.


Składniki :

  • 1,50 kg kurczaka
  • 3 strąki papryki konserwowej
  • oliwki zielone
  • 3 średnie cebule
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 mała puszka zielonego groszku
  • oliwa
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 4 ząbki czosnku
  • listek laurowy
  • 2 łyżeczki niezbyt ostrej papryki
  • 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
  • sól

Opis wykonania :


1. Kurczaka myjemy, dzielimy, nacieramy zmiażdżonym czosnkiem z solą,  posypujemy papryką i pieprzem, układamy w misce i odkładamy na 24 godziny w chłodne miejsce. 


2. Na gorącej oliwie przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, wyjmujemy i odkładamy. Na tym samym tłuszczu obsmażamy kurczaka, przekładamy do garnka, dodajemy cebulę, wlewamy wino, listek laurowy i dusimy pod przykryciem około 30 minut.

3. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i dusimy do miękkości. Przed końcem duszenie około 5 minut dodajemy groszek ( ja zapomniałam :D), pokrojona paprykę i oliwki.





Podobne Przepisy

2 komentarze

  1. potrawy jednogarnkowe to super sprawa :) fajny przepis :)
    u mnie teraz konkurs może się skusisz - zapraszam :)
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk/2013/12/10000-rozdaniekonkurs-nr2.html

    OdpowiedzUsuń

Instagram