Meksykańska czekolada z chili i rumem

Uwielbiam takie trunki no cóż ze względu na wkładkę, której nie trzeba użyć :D  nie za bardzo do spożycia w połowie dnia, ale wspaniale rozgrzewa w zimne wieczory :).




Składniki :

na dwie porcje
  • 2 szklanki mleka 3,2 %
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta chili
  • szczypta soli
  • 60 ml rumu 
  • bita śmietana

Opis wykonania :


1. Laskę, cukier,  dodajemy do mleka i gotujemy około 10 minut na małym ogniu, wyciągamy wanilię i wydrążamy ziarenka, dodajemy do mleka. 

2. W 1/2 szklanki wody rozrabiamy kakao, wlewamy do mleka. Dodajemy miód i chili, ściągamy z ognia, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. 

3. Wlewamy do wysokich szklanek następnie dodajemy rum,  dekorujemy bitą śmietaną i serwujemy :).









źródło : dodatek Świat Kobiety - 101 przepisów

Podobne Przepisy

0 komentarze

Instagram