Śledzie pod pierzynką

Coś dla wielbicieli śledziowych sałatek, polecam ją zrobić w ten sam dzień, gdyż podchodzi sokiem z buraka :), wówczas jest również pyszna, ale efekt wizualny może wam się  nie spodobać ;).




Składniki :



  • 30 dag solonych filetów śledziowych
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 2 małe buraki
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sos :

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka kremowej musztardy

Opis wykonania :


1. Filety moczymy 2 - 3 godziny w dużej ilości zimnej wody. Buraki myjemy i gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy i trzemy na grubych oczkach.

2. Marchewki i ziemniaki gotujemy do miękkości i obieramy.


3. Śledzie osuszamy, kroimy w paski następnie skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy pieprzem.  Odstawiamy na 30 minut.

4. Cebulę drobno siekamy,  lekko solimy. Majonez mieszamy ze śmietana i musztardą.

5. W szklanej misce układamy warstwami starte na grubych oczkach ziemniaki, oprószamy je solą i pieprzem. Układamy pokrojone śledzie, cebulę. Polewamy sosem. Na wierzch układamy starte buraki i marchewkę oraz drobno starte jajka. Wszystko posypujemy natką pietruszki i schładzamy przed podaniem około 1 godzinę.


 



Podobne Przepisy

1 komentarze

  1. Witam serdecznie!
    podobnie jak Pani od niedawna prowadzę blog kulinarny dlatego zdecydowałam się nominować Panią do Liebster Blog Award. Szczegóły u mnie http://kardamo.blogspot.com/
    Pozdrawiam i życzę powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram