Świąteczne laseczki

Bardzo pyszne i ucieszą każdego smakosza ciasteczek, delikatne, kruche, rozpływające się w ustach. Idealne na nadchodzące mikołajki i święta.





Składniki :



  • 230 g miękkiego masła
  • 160 g cukru pudru
  • 470 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 ekstraktu z wanilii
  • barwnik czerwony
  • cukier kryształ do obtaczania 

Opis wykonania:


1. Masło miksujemy z cukrem na puszysta masę, następnie dodajemy  jajko, ekstrakt i połowę mąki wyrabiamy mikserem, przekładamy ciasto do blat dodajmy pozostałą mąkę i dokładnie wyrabiamy dokładnie. Jeżeli ciasto będzie się kruszyć dodajmy 1- 2 łyżki wody.

2. Ciasto dzielimy na dwie części do jednej dodajemy barwnik, z obu kolorów robimy wałeczki dł. około 10 cm i grubości 1 cm obtaczamy w cukrze i delikatnie splatamy ze sobą tworząc laskę. Ciastka dokładnie musimy ukształtować, gdyż niewiele zmieniają się podczas pieczenia i wszelkie niedociągnięcia będą niestety widoczne ;).


3. Pieczemy w 190 C około 8 minut. Po wyciągnięciu są bardzo miękkie, ale gdy tylko ostygną robią się twarde z zewnątrz, a mięciutkie w środku :).











źródło : Wilton - Cookie exchange 

Podobne Przepisy

2 komentarze

Instagram