Mini torciki dla Babci i Dziadka :) lub ukochanej osoby

Bardzo szybko się je robi są dużo tańsze niż kupne nie mówiąc już o tym że smaczniejsze, prostota, a jaki wspaniały prezent dla dziadków :).




Składniki :


Biszkopt ciemny upieczony z 1,5 porcji w formie 39X25 cm 
  • 9 jaj
  • 1,5 szklanka mąki pszennej ( odbieramy 3 łyżki zastępujemy kakao)
  • 3 /4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 i 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1,5 łyżki octu
  • 3 łyżki kakao

Przełożenie:

  • 1 L śmietany roślinnej lub 36 % - w tym przypadku radze dodać fix by lepiej utrzymała konsystencję
  • 500 g mrożonych truskawek 
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2-3 łyżki cukru kryształu
  • barwniki
  • posypka waflowa




Opis wykonania :


1. Ubijamy piane z białek, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca.

2. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. ( głęboka miseczka bo żółtka  rosną )

3. Do ubitej piany dodajemy żółtka, następnie przesianą mąkę i delikatnie łączymy.

4. Wylewamy na formę i tu bardzo ważne papier do pieczenia kładziemy tylko na dno formy ,nie musimy smarować tłuszczem i nie wolno smarować boków formy.

5. Pieczemy ok. 30 - 40 minut do tzw. suchego patyczka w 170 C.

6. Po upieczeniu upuszczamy w formie ok. 30 - 40 cm na blat i wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.



7. Ciasto przekrawamy na 3 części z każdej wykrawamy wykrawaczką 6 kółek śr. 8 cm, z podkładów pod tortów wycinamy kółka takiej samej wielkości jak wykrawane z ciasta. 


8. Truskawki przekładamy do garnka podlewamy lekko wodą i gotujemy do wyparowania całkowicie wody, dodajemy cukier i namoczoną w 2 łyżkach zimnej wody żelatynę. Odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego ścięcia się masy.


9. Śmietanę ubijamy, ja mojej już nie dosładzam sama w sobie jest słodka, 36 % musicie lekko posłodzić dodając 1-2 łyżki cukru pudru lub w zależności jak bardzo lubicie by była słodka.


10. Krążek smarujemy po środku i kładziemy na wyciętą podkładkę, smarujemy musem z truskawek, bita śmietana  - ja jeszcze dodałam świeże truskawki na śmietanę, blacik, mus truskawkowy, śmietana, blacik, całość pokrywamy bitą śmietaną, wierzch ładnie wyrównujemy. Boki obtaczamy w posypce waflowej. Pozostałą śmietanę barwimy, dekorujemy  u mnie różyczki i liście posypane jeszcze mielonymi orzechami laskowymi.


Mało słodkie i orzeźwiające dziadkowie będą zachwyceni :).







Podobne Przepisy

5 komentarze

  1. Fantastyczne, śliczne... Brak słów. Ależ Ty masz doskonałe pomysły i do tego tak pięknie to robisz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż zapragnęłam zostać babcią w wieku 28 lat! Też chciałabym taki torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł na obdarowanie malymi torcikami

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuje dziadkowie byli zachwyceni :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram