Torcik pietrowy pasiasty

Torcik ten wykonałam na swoje urodziny przełożenie miał takie samo jak torcik ze sztangą oba robiłam jednocześnie :D, a że nie lubię sobie życia utrudniać, dlatego postanowiłam wykonać je z tymi samymi kremami ;).







Biszkopt:


Biszkopt wykonany z tego przepisu tortownica 24 cm oraz w drugi w tortownicy 20 cm z  połowy proporcji .Przepis tu


Krem cukierniczy bogaty :Na potrzeby tego tortu należy wykonać z 1, 5 porcji


Z podanych proporcji wyjdzie około 250 g do kremów potrzebujemy po 100 g, ale podzielcie krem na połowę :).


  • 125 g tłustego mleka
  • 50 g śmietany 36 %
  • 60 g cukru kryształu
  • 42 g żółtek ( około 4  szt. zależy od wielkości najlepiej M)
  • 12 g mąki pszennej
  • 1/4 laski wanilii

Lekki krem z białej czekolady : Wykonałam z 1,5 porcji składników

  • 100 g kremu cukierniczego 
  • 125 g białej czekolady
  • 225 g śmietany 36 %

Lekki krem z gorzkiej czekolady:Wykonałam z 1,5 porcji składników

  • 100 g kremu cukierniczego
  • 175 g gorzkiej czekolady 55 %
  • 175 g śmietany 36 %
 

Opis wykonania :



Krem bogaty :


Łączymy w garnku mleko i śmietanę, podgrzewamy do temp. 80 C  - będzie się wyłaniać cienka błonka tłuszczu na powierzchni. Odstawiamy. Żółtka mieszamy z cukrem, ale bez ubijania! To ważne. Dodajemy do żółtek mąkę i ponownie mieszamy bez ubijania, na końcu dodajemy miąższ z wanilii.
Do żółtek wlewamy gorącą mieszankę mleka i śmietany, cały czas mieszając trzepaczką.
Ponownie wstawiamy na ogień i mieszamy do osiągnięcia 85 C ---krem jest gotowy, gdy trzepaczka pozostawia ślady po przesunięciu i krem wydaje tzw. prychnięcia :).
Trzeba bardzo uważać krem łatwo można przypalić i wówczas jest do wyrzucenia bo przechodzi smakiem spalenizny. Krem przykrywamy folia spożywczą i schładzamy po przestudzeniu w lodówce.


Lekki krem z białej czekolady:


Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, krem bogaty podgrzewamy do 45 C - lekko ciepły. Następnie krem wlewamy do rozpuszczonej ciepłej czekolady i mieszamy do uzyskania jednolitego i błyszczącego kremu.Odstawiamy by krem praktycznie był zimny ok. 29 C
Śmietanę ubijamy, nie może być zbyt zwarta. Do kremu z czekolady dodajemy 50 g ubitej śmietany i mieszamy, aż uzyskamy jednolity krem. Na końcu dodajemy krem do pozostałej bitej śmietany. Pamiętajmy by wszystko robić powoli i jednostajnie, najlepiej miesza się małą trzepaczką.


Lekki krem z gorzkiej czekolady :


Przygotowujemy identycznie jak w przypadku kremu z białej czekolady, z tym że podczas dodawania ubitej śmietany do czekolady dajemy tylko 40 g przy pierwszym mieszaniu :).



Złożenie :


Tortownice wykładamy folią spożywczą, układamy pierwszy blat,  ponczujemy, wykładamy krem z gorzkiej czekolady, blat,  ponczujemy , krem z białej czekolady, blat, ponczujemy. Całość wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Tort pokrywamy kremem maślanym, pokrywamy masą plastyczną, każdy z osobna. W miejscu ułożenia mniejszego tortu wbijam pocięty patyk z bambusa około 4-5 kawałków by tort się nie zapadł pod ciężarem, następnie dekoruje wyciętymi paskami. Kokardę zrobiłam według wskazówek ze strony Niezłe Ciacho uwielbiam te stronkę :)instrukcja wykonania kokardy. Suszyłam ją 2 dni :).




Podobne Przepisy

5 komentarze

  1. I znów bardzo Cię pochwalę. Tort jest cudny.
    A z okazji urodzin: wszystkiego najlepszego :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, napisałam komentarz.na.fejsie,bardzo proszę o odpowiedź, bo do niedzieli chciałabym spróbować go zrobić. Jakich barwników.powinnam Użyć, żeby Uzyskać taki ładny intensywny kolor? Gdzie je kupie i Czy są bardzo drogie, bo wolałabym nie wydać na nie za dużo.. A czy pasy czarne są malowane, Czy przyklejone do masy cukrowej na masę maślana? Bardzo proszę o odpowiedź i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Instagram