Tort Lalka Barbi II tutorial

To kolejny z torcików z lalką troszeczkę inne masy, te same użyłam w przełożeniu tortu z myszką Minnie. Torcik ten jest naprawdę bardzo łatwy w wykonaniu i warto zrobić go samemu. Ten miał ,aż 5 przełożeń kremem mmm... . Dokładnie opisałam wykonanie :).











Składniki :




ciasto biszkoptowe :


masa truskawkowa 


  • 400 m l śmietanki kremówki
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 300 g białej czekolady
  • 500 g puree z truskawek
  • 3 łyżeczki żelatyny

masa śmietankowa :


  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki schłodzonej 36 %
  • 6 łyżek cukru pudru 
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • owoce u mnie borówki amerykańskie

poncz :


  • 1 szklanka herbaty
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pół łyżeczki cukru

 

Krem maślany :


  • 175 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 350 g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka

dekoracje  :


  • krem maślany opis w tym linku 
  • masa plastyczna 
  • klej jadalny

 Opis wykonania:



1. Z przepisu podanego w linku wykonujemy ciasto z 1,5 porcji lub osobno :). Przygotowujemy tortownice śr. 24 cm oraz szklana miskę z grubego  szkła śr. 20 cm. W tortownicy wykładamy papierem tylko dno nie smarujemy boków, natomiast miskę całą wykładamy folią aluminiową. Do tortownicy wlałam ciasto z 6 jaj, do miski z 3 jajek,
pieczemy razem ( zmieści się ) ok. 30- 40 minut  sprawdźcie patyczkiem w 180 C. Studzimy.
Ciasto z miski przekrawamy na 3 części, z tortownicy również  3. 













2. Masa truskawkowa :

Truskawki rozmrażamy, odsączamy z nadmiaru wody, blendujemy. Całość przekładamy do garnka, wsypujemy cukier, gotujemy na małym ogniu, aż mus zgęstnieje. Żelatynę namaczamy 50 ml zimnej wody, dodajemy do gorących truskawek i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy by masa wystygła.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno dodając pod koniec 2 łyżki cukru. Dodajemy do śmietany stopniowo schłodzoną czekoladę miksując na najmniejszych obrotach, na koniec dodajemy tężejący mus z truskawek dokładnie mieszamy odstawiamy.

3. Masa śmietankowa :

Schłodzona kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietanki dodajemy mascarpone i dokładnie szybko i niedługo mieszamy .Żelatynę zalewamy 50 ml zimnej wody by spęczniała następnie rozpuszczam w kąpieli wodnej studzę mieszam z 1 łyżką masy i dodaje do całości cały czas mieszając (szybko nie za długo ). Wsypuje umyte i osuszone borówki mieszam łyżką.


4. Krem maślany:

Wszystkie składniki miksujemy około 10 minut.

 5. Całość:

Tortownicę wykładamy folią spożywczą układamy jeden blat nasączamy ponczem, wykładamy masę truskawkową ok. 1 cm grubości, blat, nasączamy i masa śmietankowa, blat przykrywamy folią by nie obeschnął. Miskę wykładamy folią spożywczą układamy najmniejszy blat nasączamy, wykładamy masę truskawkową, blat nasączamy,masa śmietankowa, blat, nasączamy i masa truskawkowa. Oba  ciasta wkładamy na 3 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągamy i kładziemy ciasto z miski na ciasto z tortownicy można lekko zwilżyć masę ciepła wodą, idealnie przylgnie do biszkoptu.Ciasto obkrawamy na kształt sukienki. Przygotowujemy krem maślany dokładnie smarujemy tort wycinając uprzednio mała dziurkę na tułów lalki( dokładnie myjemy lalkę w wodzie z mydłem i dokładnie płuczemy, osuszamy owijamy folią spożywczą wbijamy ). Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Reszta inwencja twórcza :).

Do wykonania lalki wystarczy około 1 kg masy plastycznej, z resztki kremu maślanego ozdobiłam sukienkę. Ja na ogół usuwam nogi :).











Podobne Przepisy

3 komentarze

  1. Jesteś niesamowicie uzdolniona. Tort jest piękny. Mała jubilatka z pewnością była bardzo zadowolona. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  2. Masy plastyczne robisz sama czy kupujesz gotowe?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio kupuję by usprawnić sobie pracę kupuje 5 kg można ja długo przechowywać firmy Bakels :) polecam raz dwa i mam , szybko się uplastycznia , nie pęka bardzo fajna najlepsza z gotowych na jakiej pracowałam .

    OdpowiedzUsuń

Instagram