Trataletki wg. Jamiego Olivera z karmelem pomarańczowym

Pyszne, szybkie w wykonaniu już po 20 minutach  rarytas na stole, a ten pomarańczowy karmel - niebo w ustach :).
Książkę dostałam w prezencie - taką sobie zażyczyłam ;D " 30 minut w kuchni" Jamie Oliver  polecam bo jest świetna :).











 Składniki na 12 sztuk:

  • 375 g ciasta francuskiego
  • cynamon
  • 250 g śmietany 18 %
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 10 łyżek drobnego cukru trzcinowego
  • 1 pomarańcz

Opis wykonania :


1. Ciasto francuskie rozwijamy i posypujemy cynamonem, zwijamy w rulon i kroimy na 12 kawałków.
Formę na muffinki smarujemy margaryną, do każdego wgłębienia wkładamy ciasto i ugniatamy tak by przylegało do formy. Pieczemy około 10 minut w 180 C.

2. Śmietanę mieszamy z jajkiem, ekstraktem  2 łyżkami cukru trzcinowego i otarta skórka z pomarańczy na gładką masę. Podpieczone ciasto uciskamy łyżeczka robiąc wgłębienia. Do wgłębień wkładamy masę śmietankową i wkładamy ponownie do piekarnika na 8 minut.

3. Wyciskamy sok z pomarańczy do garnka, dodajemy resztę cukru, gotujemy do utworzenia gęstego karmelu. Przestudzamy lekko.

4. Ostudzone tartaletki polewamy karmelem i odstawiamy by stężał.








Komentarze

  1. Wyglądają smakowicie. Chętnie jedną tartaletkę zjadłabym już teraz :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)