Ziemniaczki na dwa sposoby

Uwielbiam te ciastka bez pieczenia  i chyba nie ma osoby, która by ich nie próbowała :). Można je wykonać z resztek  biszkoptu, herbatników. Ja robię je z herbatników, gdyż nigdy nie zbywa mi biszkoptu ;).












Składniki :


Ziemniaczki kokosowe

  • 100 g masła
  • 2 ugotowane żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 350 g cukru pudru
  • 200 g wiórków kokosowych

Ziemniaczki z kakao

  •  300 g herbatników
  • 13 dag masła
  • 2 kopiate łyżki kakao
  • kieliszek spirytusu
  • 10 dag pokrojonych bakali u mnie orzechy 
  • kokos 

Opis wykonania:



Ziemniaczki kokosowe


Masło ucieramy z cukrem na puch dodajemy starte żółtka, ucieramy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i wiórki. Całość dokładnie wyrabiamy lekko schładzamy. Formujemy kulki, możemy obtoczyć w kokosie.


Ziemniaczki z kakao


Herbatniki blendujemy, aż będą sproszkowane. Dodajemy miękkie masło, bakalie i alkohol. Wszystko dokładnie ugniatamy. W razie potrzeby gdyby masa była zbyt sucha możemy dodać1 -2   łyżki mleka. Formujemy kulki obtaczamy w kokosie lub kakao, mielonych orzechach.



Podobne Przepisy

2 komentarze

  1. Świetne są te kuleczki. Skusiłaś mnie. Mam wszystkie składniki, więc chętnie je zrobię. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram