Biszkopt marmurkowy do tortów i ciast

Znudziły mi się zwykłe jasne lub ciemne biszkopty i dlatego pomyślałam, pozmieniałam, pomieszałam i wyszło :). Oczywiście stary przepis, ale sprawdzony :).




Składniki : 

  • 6 jaj
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki kakao
  • 1-2 łyżki wody 

Opis wykonania :



1. Ubijamy pianę z białek, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca.

2. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia ( głęboka miseczka bo żółtka  rosną ).
3. Do ubitej piany dodajemy żółtka,  następnie przesianą mąkę i delikatnie łączymy. 

4. Odlewam  niecałe 3/4 ciasta, do reszty dodaje kakao i wodę, mieszam. Dlaczego nie pół na pół, mianowicie z moich obserwacji i doświadczenia ;), ciasto ciemne jest rozrzedzone wodą przez co jest rzadsze i bardziej wydajne niż jasne.

5. Ciasto wykładamy łyżką na zmianę i tu bardzo ważne papier do pieczenia kładziemy tylko na dno formy, nie musimy smarować tłuszczem i nie wolno smarować boków formy.

5. Pieczemy ok. 30 - 40 minut do tzw. suchego patyczka w 170 C.

6. Po upieczeniu upuszczamy w formie ok. 30 - 40 cm na blat i wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.






Podobne Przepisy

4 komentarze

  1. świetny pomysł, wygląda bardzo fajnie:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. O! Kapitalny pomysł. Kiedyś wypróbuję. Będzie tak kolorowo w torcie :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram