Faworki ( chrust )

Przepisów jest tyle ile gospodyń :) na ten smakołyk i nazwy różne, faworki, chrust, jaworki także kreple. Jednakże ich niepowtarzalny smak jest jeden :). Uważam, że każdy przepis jest dobry, sekret tkwi bowiem w napowietrzeniu ciasta :D i w odpowiedniej temperaturze składników. Polecam wykonanie w podwójnej proporcji  bo szybko faworki szybko znikają :).










Składniki:

  • 200 g mąki
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18 % kwaśna
  • 1 łyżka spirytusu lub octu 6 % lub wódki
  • szczypta soli
  • olej i smalec w proporcji pół na pół
  • cukier puder

Opis wykonania :


Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy na stolnicę,  dodajemy pozostałe składniki - prócz cukru pudru i tłuszczu. Zagniatamy ciasto by było gładkie. 
Następnie bierzemy wałek :D - ja używam wałka do masy plastycznej lepiej mi się nim bije ;) i na przemian tłuczemy ciasto wałkiem,  następnie wałkujemy,  składamy i znowu tłuczemy i tak im dłużej tym lepsze faworki :D u mnie 15 minut :).
Ciasto zawijamy w folię i dajemy odpocząć ciastu około 30 minut.
Po tym czasie cienko wałkujemy i wycinamy paski,  każdy paseczek nacinamy w środku i przewijamy ciasto przez dziurkę.
Rozgrzewamy tłuszcz, smażymy na złoto z każdej strony i odsączamy na ręczniku papierowym posypujemy cukrem pudrem :).








Tłusty czwartek 2014 Bardzo Tłusty Czwartek 2014 Karnawałowe smażenie

Podobne Przepisy

5 komentarze

Instagram