Pączki babci Ani

Wspaniałe pączki, puszyste, delikatne :) oczywiście z moją ulubiona konfitura z płatków róży, ale dla pozostałych domowników zrobiłam z marmoladą :D.
Przepis, który już na stałe zagości w waszych domach, gdy tylko go wypróbujecie, w końcu nasze babcie i prababcie mają i miały( moja córcia ma babcie i prababcie :) najlepsze przepisy na udoskonalone  pączusie :D



Składniki na 48 szt.



  • 1 i 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 L mleka
  • 10 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 8 dag drożdży
  • 3/4 kostki margaryny
  •  2 łyżki kwaśnej śmietany
  • tłuszcz do smażenia

Opis wykonania :


1. W szklance  ciepłego mleka  rozdrabniamy drożdże dosypujemy łyżeczkę cukru i mąki, odstawiamy do wyrośnięcia. W pozostałym mleku rozpuszczamy margarynę i dodajemy śmietanę, wszystko dokładnie mieszamy.

2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy żółtka utarte na puszystą masę z pozostałym cukrem, wyrośnięty zaczyn, wlewamy ciepłe mleko z margaryną i wyrabiamy dokładnie, aż ciasto będzie odchodzić od ręki.. Jeżeli będzie za rzadkie podsypujemy troszkę i wyrabiamy ponownie :). Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. 

3. Ciasto dzielimy i wałkujemy na oprószonej stolnicy na grubość 1 cm,   wykrawamy kółka o śr. 7 cm, na jedno kładziemy nadzienie, przykrywamy drugim kółkiem lekko rozklepujemy przy brzegu i ponownie wykrawamy wykrawaczem,  odstawiamy na posypaną tace i przykrywamy  na 30 minut. 




4. Rozgrzewamy olej i smażymy po 2 minuty z każdej strony( nie powinny szybko się rumienić , w przeciwnym wypadku będą w środku surowe ) ,odsączamy na papierowym ręczniku . Dowolnie dekorujemy :)







Tłusty czwartek 2014 Bardzo Tłusty Czwartek 2014 Karnawałowe smażenie

Podobne Przepisy

5 komentarze

  1. Pysznie wyglądają. Bardzo lubię konfiturę z róży :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super smakowicie wyglądające pączusie :) Kiedyś wypróbuję taki sposób nadziewania jak powyżej. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. a co z żółtkami pytam się ? ;)

    OdpowiedzUsuń

Instagram