Bułki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano

Kolejny wypiek z serii "Wypiekanie na śniadanie " pomysłu Małgosi tym razem przyszła pora na bułeczki, no i jakoś wyszły tak trochę mało wyrosły :D, ale są pyszne znaczy były bo ich już nie ma ;). Ale z racji tego że to moje pierwsze bułki i ogólnie dopiero co wzięłam się za tego typu wypieki jestem bardzo zadowolona :). Więc jak upiekę je za 10 razem będą idealne - przynajmniej mam taka nadzieję ;).Przepis ze strony Pauliny Buszująca w kuchni.




Składniki :



Cytuje za Pauliną:


  • 225 g mąki pszennej
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 7 gram suchych drożdży
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 ml letniej wody
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżka suszonego oregano

Sposób przygotowania


1. Obie mąki,  drożdże,  sól,  cukier  i oliwę z oliwek mieszamy. Stopniowo dolewamy wodę. Zarabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiamy przez 10 minut. Zostawiamy na 5min.,  aby odpoczęło i wyrabiamy kolejne 5 minut. Przekładamy do miski,  obsypujemy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny do podwojenia objętości.


2. Ciasto podzielimy na 8 równych części. Każdą rozpłaszczamy, następnie boki zwijamy do środka tworząc sakiewkę. Czynność powtarzamy jeszcze 1-2 razy. Formujemy podłużne bułeczki. Obtaczamy w parmezanie wymieszanym z oregano. Układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia,  spojeniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut do ponownego napuszenia. Ostrym, ząbkowanym nożem robimy nacięcia wzdłuż bułek. Posypujemy pozostałym parmezanem.

3. Piekarnik ustawiamy na funkcję góra-dół  i rozgrzewamy do 200 stopni. Pieczemy przez ok. 20 minut.





Piekły/piekli ze mną :

Monika z blogu Matka Wariatka 
Pat z blogu Patison w kuchni 
Paweł ze strony www.Chleby.info
Dobrafka z blogu Bona Apetita 
Iza z blogu Smaczna Pyza 
Daria z blogu Breakfast
Gabriel z blogu Męski Wypas  
Dorota z blogu Moje Małe Czarowanie 
LidiaWesołowska fb
Olimpia z blogu Pomysłowe Pieczenie 
Ewelina z blogu Przy kubku kawy 
Agata z blogu kulinarne przygody Gatity 
Joanna z blogu Różowa kuchnia 
Monika z blogu Pin up Cooking Looking 
Małgosia z blogu Smaki Alzacji 
Edyta z blogu Przy kuchennym stole 
Ania z blogu EVERYDAY FLAVOURS 
Karolina z blogu Kresowa Panienka 
Pistachio z blogu Pistachio 
Merghe z blogu Po prostu Marghe 
 


 








Komentarze

  1. Chyba skubne jeda bo moje się skończyły.
    Pysznie sie prezentują.
    Dzięki za wspólny czas.

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma jak domowe pieczywo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne bułki! Moja ulubiona mąka orkiszowa, parmezan, oregano... Delicje ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne Ci wyszły! Dzięki za wspólne pieczenie
    Bona Apetita

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale wyglądają Twoje bułeczki Justynko, dzięki za wspólny czas:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne jak z prawdziwej piekarni :) Dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie Ci się upiekły :) Dziękuję za wspólne pieczenie o pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)