Markizy z kremem migdałowym

Nareszcie kalendarzowa wiosna,  uczciłam ten dzień ciasteczkami z cudnym kremem.
Krem przeszedł moje oczekiwania pełny cudownego  migdałowego smaku, wspaniale uzupełnia się z kruchym ciasteczkiem z dodatkiem otrębów mmm...







Składniki :


  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki otrąb owsianych
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 1 i 1/4 kostki masła
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Krem 

  •  3/4 kostki masła
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego- bez cukru
  • 1 łyżka likieru Amaretto

Opis wykonania:


Łyżkę masła rozpuszczamy na patelni, wsypujemy otręby i rumienimy przez 2- 3 minuty, studzimy.
Mąkę, pozostałe masło, cukier, cukier waniliowy i wystudzone otręby wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą, wkładamy na 30 minut do lodówki.
Ciasto wałkujemy na grubość 4 mm, wycinamy foremką i układamy na wyłożonej papierem blaszce. 
Pieczemy w 180 C około 12 minut. Studzimy.
Z budyniu, mleka i cukru gotujemy budyń, studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę dodajemy po łyżce budyniu, cały czas ucierając. Wsypujemy migdały i stopniowo wlewamy likier, mieszamy. 
Na połowę ciastek  za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy krem, przykrywamy drugim ciastkiem i lekko przyciskamy. Ciastka wstawiamy do lodówki na min. 
30 minut. Najlepsze są na drugi dzień.
Z przepisu wychodzi po złożeniu 36-40 ciasteczek w zależności od wielkości foremki.




Podobne Przepisy

3 komentarze

  1. pysznie wyglądają! podoba mi się bardzo ten dodatek otrąb:) Przepis zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasteczka na miarę przywitania wiosny. Fantastyczne :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram