tarta jabłkowa z bezą -przepis podstawowy na kruche ciasto

Jedno z lepszych ciast kruchych jakie używam do tarty jest nieco twardsze, ale bardziej kruche. Ciasto można wykorzystać do tart zarówno słodkich jak i słonych w tych pomijamy dodanie cukru. Wypróbujcie, a zobaczycie, że jest świetne.







Składniki :

ciasto :

  • 200 g mąki krupczatki
  • 1 łyżka cukru- na słodki spód
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 125 g zimnego masła, pokrojonego na małe kawałki
  • 2 łyżki zimnej wody

Nadzienie :

  • 3-4 jabłka najlepiej Szara Reneta lub inne twardsze i kwaskowate
  • cukier -ilość wg. gustu
  • cynamon
  • masło 
  • sok z cytryny
  • dżem kwaskowy najlepiej

Beza :

  • 2 białka
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Opis wykonania :

 Ciasto :

Mąkę,  cukier,  sól mieszamy na stolnicy,  następnie dodajemy zimne masło i za pomocą noża dokładnie łączymy składniki. Następnie dodajemy wodę. Dokładnie i szybko zagniatamy,  kształtujemy w kule owijamy folia i wkładamy na min. 20 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na wielkość formy o śr. 23 cm, przekładamy lekko nakłuwamy. Przykrywamy papierem do pieczenia obciążamy fasola lub grochem i podpiekamy około 15- 20 minut  w 180 C. Ciasto lekko studzimy.

Jabłka:

Jabłka obieramy kroimy na plasterki, polewamy sokiem z połowy cytryny i mieszamy. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła dodajemy jabłka,  cukier,  cynamon i podsmażamy, aż jabłka lekko zmiękną. Ostawiamy do przestudzenia. Wykładamy na podpieczone ciasto, posmarowane dżemem - moja wersja jeżeli nie chcecie nie musicie wcale go dawać.

Beza :

 Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż piana będzie lśniąca, gładka i gęsta. Mieszamy ją następnie z ekstraktem waniliowym. Wykładamy na ułożone na tarcie jabłka tworząc falistą powierzchnie łyżką. Wstawiamy do nagrzanego  do 180 C piekarnika do momentu gdy beza będzie złota. 






  Akcja Szarlotki

Podobne Przepisy

2 komentarze

Instagram