Chlebek do żurku

Święta już za tydzień :)
Zastanawiacie się jak zaskoczyć rodzinę na świątecznym obiedzie? Podpowiem Wam! Żurek w chlebie! Jest efektowny i bardzo modny, a miseczkę można zjeść ;)
Polecam, bo chlebek jest bardzo smaczny, a wydrążony środek można wysuszyć i zmielić na bułkę tartą :). Przepis znaleziony na blogu Ela gotuje.



Składniki na 4 sztuki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 600 ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 saszetki suchych drożdży lub opakowanie 100 g świeżych


Opis wykonania:

W przypadku suchych drożdży, wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zarabiamy ciasto. Natomiast świeże rozrabiamy najpierw w letniej wodzie i dopiero łączymy z resztą składników. 

Ciasto wyrabiamy do momentu, gdy nie będzie się kleić do ręki (w miarę potrzeby podsypujemy mąką). Ciasto dzielimy i formujemy kule. Na górze układamy małe kulki. Uchwyt możemy lekko zmoczyć wodą, by dobrze się przykleił. Ciasto układamy na wyłożonej papierem blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Pieczemy w 220 C około 40 minut. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie z wodą, by chlebek miał chrupiącą skórkę. Upieczony studzimy na kratce. Po całkowitym wystudzeniu odkrawamy wierzch i wydrążamy środek. Środek smarujemy roztrzepanym białkiem. Lekko, ale bardzo dokładnie. Wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 170 C. Zaraz po wyciągnięciu zalewamy żurkiem i podajemy. 

Wierzch  chleba możemy posmarować roztrzepanym z 2 łyżkami wody żółtkiem. Będzie wtedy ładnie błyszczeć.





Komentarze

  1. Piekne chlebki! Pozdrawiam Asia z http://asiawkuchni.blogspot.de/2014/04/ciasto-w-wydmuszkach-pieczone.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł. Zastanawiałam się właśnie nad kupnem gotowych chlebków. A tu proszę takie ładne, zgrabne, cudne....

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebki juz w piekarniku, a zurek chce zjesc jutro. Jak postapic ? Teraz posmarowac jajkiem i wlozyc do piekarnika na 10 minut wydrazyc dzisiaj czy nie ? Zostawic wszystkie te dzialania na jutro ?
    Dziekuje z pomoc.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dopiero jutro przed samym podaniem zupy :). Pozdrowiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)