Słodkie bułki maślane

Pyszne bułeczki z kruszonką, kto nie lubi kruszonki ja ją kocham wręcz i zawsze, gdy nadchodzi sezon na jagody robię drożdżaki z dużą ilością kruszonki. Kto widzi ciasto od razu wie, że ja je piekłam :D. Ale jak tu nie lubić kruszonki, często wyjadam ją jeszcze przed wyłożeniem na ciasto.Co do bułeczek są delikatne, wspaniałe w smaku idealne z masełkiem i dżemem, zależy jak kto lubi.



Składniki:



Ciasto

  • 800 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 85 g cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • łyżeczka soli

Kruszonka

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 4 łyżki cukru

Do posmarowania

  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka

Opis wykonania:


Mąkę wsypujemy do miski, robimy wgłębienie i kruszymy tam drożdże. Zalewamy je ciepłym mlekiem i zasypujemy mąką i odstawiamy na 15 minut.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do mąki, wlewamy zimne rozpuszczone masło, sól i wyrabiamy dokładnie około 15 minut.
Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na
 1 godz. Po tym czasie ponownie szybko zarabiamy ciasto, dzielimy i formujemy bułeczki (około 10 szt).
Uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając by pozostawić przynajmniej 5 cm odstęp. Przykrywamy i odstawiamy na 
1 godz. do wyrośnięcia.
W między czasie robimy kruszonkę, mąkę mieszamy z cukrem i roztopionym zimnym masłem  do uzyskania zwartej masy.
Bułeczki po wyrośnięciu smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy około 25 minut w 200 C.






 

Podobne Przepisy

2 komentarze

  1. Nie ma dla mnie nic lepszego od maślanych słodkich bułek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uwielbiam takie świeżutkie bułeczki, i to z duuuużą ilością kruszonki, pyszności! Twoje bułeczki są bardzo ładne, takie kształtne i rumiane.

    OdpowiedzUsuń

Instagram