Zakwas na żurek

Przygotowanie zakwasu jest szybkie i proste, wystarczy odpowiednia mąka, ja użyłam taką jaką miałam typ 2000. Gdy dolewam zakwas do zupy połowę leje przez sitko i jest super. 




Składniki :

  • 1,5 szklanki mąki typ 720 lub wyższy - ja użyłam mąki pełnoziarnistej żytniej Gdańskie Młyny
  • 3 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • listek laurowy

Opis wykonania:


 do Wyparzonego słoika wsypujemy mąkę i zalewamy wodą, dokładnie mieszamy by nie było grudek. Następnie dodajemy czosnek, ziele i listek laurowy, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 dni lub dłużej w zależności jak szybko uzyska kwaskowy smak.
Gotowy wykorzystujemy od razu lub przechowujemy do 2 tygodni w lodówce. Możemy odlać około 50-100 ml i użyć znowu do przygotowania nowego zakwasu .





Podobne Przepisy

1 komentarze

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

Instagram