Zakwas na żurek

Natchniona znalezionym przepisem w najnowszym wydaniu "Moje Gotowanie" proponowanym przez Klaudyne  z bloga Ziołowy zakątek, postanowiłam zrobić zakwas w domu sama. Nic trudnego składniki miałam i tak powstał pyszny domowy zakwas na żurek, który mogłabym jeść codziennie :). Mój jest już gotowy jutro powstanie z niego żurek, który w miarę wolnego czasu wam przedstawie :). Tak ostatnio tyle się dzieje, że dzień powinien trwać 48 a nie 24 godziny ;), ale kto by to wytrzymał na dłuższą metę.


Składniki :

  • 1,5 szklanki mąki typ 720 lub wyższy - ja użyłam mąki pełnoziarnistej żytniej Gdańskie Młyny
  • 3 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • listek laurowy

Opis wykonania:


Wyparzony słoik - użyłam kamionkowego garnka , wsypujemy mąkę i zalewamy wodą,dokładnie mieszamy by nie było grudek. Następnie dodajemy czosnek, ziele i listek laurowy, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 dni lub dłużej w zależności jak szybko uzyska kwaskowy smak.
Gotowy wykorzystujemy od razu lub przechowujemy do 2 tygodni w lodówce. Możemy odlać około 50-100 ml i użyć znowu do przygotowania nowego zakwasu .




Podobne Przepisy

1 komentarze

Instagram