Żurek

Pyszny żurek, którego nie powinno zabraknąć na wielkanocnym stole :). Podany w chlebie  z ziemniakami i jakiem mmm...


Składniki:

  • 50 dag wędzonych żeberek
  • 30 dag białej kiełbasy
  • 4 duże ziemniaki
  • 10 dag wędzonego boczku
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka mąki
  • 1/2 l zakwasu na żurek
  • 100 ml śmietany 18 % do zup
  • 4 jajka
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Opis wykonania:


Żeberka  zalewamy wodą około 3 litry, gotujemy  około 1 godziny, aż mięso będzie odchodzić od kości. Następnie wyciągamy i kroimy na kawałki.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru i gotujemy do miękkości. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy, kroimy na pół.
Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na patelni i dodajemy do wywaru. Boczek drobno kroimy i smażymy na złoto, dodajemy do wywaru. Na pozostałym ze smażenia boczku tłuszczu rumienimy mąkę dodajemy do zupy. Wlewamy zakwas, doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem. W razie potrzeby możemy lekko posłodzić by złagodzić smak. Dodajemy pokrojoną na grubsze plasterki kiełbasę i jeszcze chwilkę gotujemy. Śmietanę rozprowadzamy w wielkiej ilości zupy i wlewamy do niej, mieszamy. Żurek wlewamy do miseczek dodajemy jajko możemy posypać posiekaną natką pietruszki :).







Podobne Przepisy

1 komentarze

  1. Pięknie wygląda w tym chlebku. A pachnie ...aż u mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram