Czekoladowe lody z sosem malinowym i karmelowymi nitkami

Może i jeszcze nie ma upałów, ale nic tak nie poprawia mi humoru jak porządna dawka czekolady :). Lody są bez dodatku jajek, bardzo kremowe i delikatne. Do ich przyrządzenia nie jest konieczna maszynka do lodów. A razem z sosem malinowym i pysznymi nitkami z karmelu stanowią cudowne połączenie.





Składniki :

Lody:

  • 300 ml mleka 3,2 %
  • 55 g brązowego cukru
  • 30 g przesianego kakao
  • 100 g połamanej gorzkiej czekolady
  • 150 ml kremówki 30 %

Sos malinowy:

  • Kilka łyżek mrożonych malin
  • 1 łyżka wody
  • cukier puder wg. uznania
  • 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej

 Karmel :

  • 75 g drobnego cukru kryształu
  • 1 łyżka wody

Opis wykonania:

 Lody czekoladowe:


Mleko gotujemy wraz z cukrem, następnie dodajemy kakao i czekoladę. Odstawiamy z ognia i mieszamy do całkowitego połączenia składników. Odstawiamy na 20 minut. 
Po tym czasie ubijamy  śmietanę na sztywno i mieszamy z letnią masą. Wstawiamy do formy na lody lub innego pojemnika, zamrażamy przez 4 godziny mieszając lody dokładnie co godzinę.
 Jeżeli macie maszynkę wlewamy masę do pojemnika i ucieramy, aż  nóż mieszających się zatrzyma.

 Sos malinowy:


Maliny gotujemy z wodą do uzyskania gęstej masy, następnie przecieramy przez sitko by pozbyć się pestek. Ponownie wlewamy sos do garnka i dodajemy cukier . Mąkę rozrabiamy w łyżce wody i wlewamy do sosu. Mieszamy i gotujemy chwilkę, studzimy .


Karmel:


Rozkładamy kawałek papieru do pieczenia na blacie. Cukier wsypujemy do garnka i gotujemy na małym ogniu, powoli mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Następnie ostrożnie wlewamy wodę i mieszamy UWAGA bo może poparzyć ubierzcie rękawice kuchenne. Gdy masa już będzie miała gładką konsystencję odstawiamy z ognia.
Moczymy w karmelu dwa widelce, stykamy je najpierw grzbietami i rozciągamy cukrowe nitki, upuszczając je na papier. Zwijamy jeszcze ciepłe w kulkę.

Całość:


Sos wylewamy na talerz za pomocą pipetki lub łyżeczki tworzymy kropelki od najmniejszej do największej. Następnie za pomocą wykałaczki przejeżdżamy przez środek kropel tworząc serduszka. Na sos kładziemy gałkę lodów, układamy karmel :D




Podobne Przepisy

2 komentarze

  1. Slicznie sie prezentuje,robilam na swięta sernik z karmelowymi nitkami od razu dalam wode z cukrem do garnka a nitki robie tak ze, mocze łyzkę w karmelu i energicznym ruchem strzepuje na jakis dłuzszy drązek(uchwyt od łyzki drewnianej )nitki wtenczas ładnie zwisają są delikatne i łatwo je zebrac do kupy.Metoda ma jeden minus strasznie sie bałagani przy tym:)dlatego robie to nad wanną:) łatwiej sprzatnąc.Pozdrawiam Aska
    http://asiawkuchni.blogspot.de/2014/05/sernik-z-ricotty-na-orzechowym-spodzie.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny blog!

    Zapraszam do mnie :)
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może któregoś dnia znajdziesz u mnie coś ciekawego!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń

Instagram