Sernik owocowy

Pyszne i pracowite ciasto, jednak warte każdego kęsa :D. Uwielbiam takie składańce zwłaszcza z wkładką serową. Zaskoczycie tym ciastem każdego więc polecam ;).



Składniki :

 

Biszkopty:


Biszkopt jasny i ciemny wykonany z 3 jajek w przypadku kakaowego zamieniamy łyżkę mąki pszennej na łyżkę kakao. Przepis na biszkopt


Wkładka serowa:

  • 60 dag zmielonego sera
  • 30 dag cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 6 jaj
  • 15 dag margaryny

Masa budyniowa:

  • 1/2 l mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 25 dag masła

Masa owocowa:

  • 1 kg truskawek
  • 2-3 łyżki cukru kryształu
  • 3 galaretki truskawkowe

 

Opis wykonania:

 

Biszkopty:


Pieczemy według przepisu


Wkładka serowa:


Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, ser, suchy budyń i na końcu ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy. Pieczemy w 180 C około 35 - 40 minut.


Masa budyniowa:

 Z mleka, cukru kryształu i waniliowego oraz budyniu gotujemy budyń. Masło ucieramy i dodajemy wystudzony budyń.


Masa owocowa:

Truskawki rozmrażamy , świeże kroimy na cząstki, wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu i wsypujemy cukier. Na koniec wsypujemy suchą galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.


Przełożenie:

Biszkopt ciemny - 1/2 masy- wkładka serowa - reszta masy - tężejące truskawki- jasny biszkopt - polewa.




źródło: 100 najnowszych ciast Siostry Anastazji

Podobne Przepisy

2 komentarze

  1. Jakie ładne, równe warstwy. Wygląda bardzo elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie dużo prac, ale muszę się pokusić w przyszłości zrobić to ciacho :) Pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń

Instagram