Wątróbka drobiowa w sosie


Znalazłam ten przepis dosyć dawno temu na stronie Moje Gotowanie, wątróbka jest pyszna, a ten sos mmm.... Od tego momentu przyrządzam ją tylko z tego przepisu, gdyż według mnie jest najlepszy ;).




Składniki :
  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kopiata łyżka mąki
  • 3 łyżki śmietany 12- 18 %
  • sól
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1-2 listki laurowe
  • kostka rosołowa
  • pieprz czarny
  • 1 łyżka maggi
  • suszony majeranek
Opis wykonania:

Wątróbkę płuczemy i odsączamy na sicie i kroimy na mniejsze kawałki. 
Cebule kroimy w kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę, wszystko szklimy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy wątróbkę, smażymy razem około 5 minut, podsypujemy połową mąki mieszając. Następnie dolewamy wody ponad wątróbkę :), dodajemy sól  pieprz, kostkę rosołową i maggi. Wszystko dusimy około 10 minut. Śmietanę rozrabiamy z resztą mąki i wlewamy do wątróbki, ewentualnie doprawiamy i dodajemy majeranek. Gdy wolimy gęstszy sos polecam dodanie łyżki skrobi kukurydzianej, nie zmienia smaku, a ładnie zagęszcza sos.


źródło : www. mojegotowanie.pl   ---- dodany przez Lenuta

Podobne Przepisy

2 komentarze

  1. Znam ten smak:)pyszne!dziękuje ze, mi przypomnialas to danie z mojego dziecinstwa:)Pozdrawiam Aska
    http://asiawkuchni.blogspot.de/2014/05/lody-jogurtowe-rabarbarowo-imbirowe-i.html

    OdpowiedzUsuń

Instagram