Ciasteczka z truskawkami

Pyszne połączenie kruchych ciastek z wspaniałym kremem i odrobina truskawek mmm...., szybkie smaczne i doskonały deser dla  gości. Ciasteczka można również przechowywać w szczelnym pojemniku długo pozostają świeże i kruche :).


Składniki :

  • 225 g masła
  • 75 g brązowego cukru
  • 50 g czekolady deserowej
  • 275 g mąki pszennej
  • 300 g śmietany 36 %
  • 3 łyzki mleka
  • 100 g białej czekolady
  • 150 g truskawek


Opis wykonania:


Truskawki płuczemy, osuszamy,  usuwamy szypułki i kroimy. Czekoladę trzemy na tarce.
Masło ucieramy na puch, dodajemy cukier i czekoladę mieszamy. Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto.
Wałkujemy i wycinamy krążki o śr. 8 cm, układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy około 10 minut w 200 C.

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, śmietankę ubijamy pod koniec dodajemy mleko oraz czekoladę. Krem delikatnie mieszamy i przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy krem na połowie ciasteczek, kawałki truskawek układamy na kremie i przyciskamy drugim ciastkiem, dowolnie dekorujemy.







źródło: Gotuj krok po kroku 06/2013

Podobne Przepisy

2 komentarze

  1. Wyglądają ślicznie. Sądzę , że smakują niesamowicie. Ale... nie sądzę, żeby dały się przechować. Znikną szybko :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram