Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z jagodami

Pyszne bez wyrabiania 3 godziny leżakowania, kilka machnięć łyżką i gotowe, owoce dowolne. Wychodzi wysokie i pulchne polecam :).




Składniki :

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 100 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 5 szklanek mąki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 700 g owoców sezonowych u mnie jagody

Kruszonka

  • szklanka mąki
  • szklanka brązowego cukru 
  • 10 dag masła

Opis wykonania :


1. Składniki należy dodawać do ciasta w takiej kolejności jaka jest podana w przepisie jest to bardzo ważne :).
Do dużej miski wbijamy jajka, rozmącamy, dodajemy kolejno cukier, kruszymy drożdże, wlewamy olej. Mleko lekko podgrzewamy  i wlewamy do pozostałych składników. Na koniec dodajemy przesiana mąkę.

2. Miskę przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie ciasto mieszamy drewniana łyżką  na jednolitą masę. Ciasto rozkładamy w formie, owoce myjemy i rozkładamy na cieście.

3. Przygotowujemy kruszonkę mieszamy mąkę  z cukrem i drobno pokrojonym masłem wszystko ze sobą zagniatamy, posypujemy ciasto. Blachę z ciastem wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy w temp. max 180 C przez ok 50-60 minut.



źródło:gazetka Najlepsze ciasta 2013 Jagodowe lato

Podobne Przepisy

5 komentarze

  1. Ależ pychota! Nie dość, że drożdżowe, to jeszcze jagody! :)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie na blogu też jest podobny przepis na drożdżówkę bez wyrabiania i potwierdzam pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis ciekawy. Chyba się skuszę i upiekę. A kruszonka na cieście to już sam miód .... :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram