Ciasto kruche z budyniem i czereśniami

Pyszne nie za słodkie w sam raz dla tych którzy lubią połączenie kokosowego budyniu i kokosowej posypki z cudownie kruchym ciastem nie wspominając o czereśniach :). Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku i jest wart wypróbowania :).


Składniki :


Ciasto

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko

Budyń kokosowy

  • 400 ml mleczka kokosowego 
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  •  4 łyżki cukru

Kruszonka kokosowa

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100g wiórki kokosowych
  • 50 g cukru
  • 125 g zimnego masła

Dodatkowo

  • 500 g czereśni
  • forma 22 x 26 cm

 Opis wykonania :


Ciasto

 Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto, owijamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na kształt blaszki o 1 cm większy dookoła .Ciasto z papierem przekładamy na blaszkę dociskamy i ściągamy górny papier. Ciasto nakłuwamy i wkładamy ponownie na 30 minut do lodówki. Pieczemy w 160 C przez 25 minut.

Budyń

Mleko kokosowe i 1 szklankę zwykłego mleka wlewamy do garnka w reszcie mleka rozrabiamy budyń z cukrem. Wlać na gotujące mleko gotujemy, aż budyń będzie gęsty.

Czereśnie 

Kroimy na połówki i usuwamy pestki.

Kruszonka 

Z podanych składników zagniatamy kruszonkę.

Całość

Na podpieczonym i wystudzonym spodzie układamy połówki czereśni rozcięciem do góry, na owoce wykładamy budyń i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 C przez 35 minut.



Podobne Przepisy

3 komentarze

  1. Czereśnie, pycha... Zjadłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, wygląda kusząco, ale dopóki nie upiekę częstuję się kawałkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ,letnie ciacho ,mniam.

    OdpowiedzUsuń

Instagram