Kotleciki z ryżu z grzybami

Pyszne i tanie można je zrobić w wersji z grzybami leśnymi lub pieczarkami lub boczniakiem. Każda wersja jest pyszna, moja z sosem grzybowym jednak z pomidorowym będą również wyborne.








Składniki :



  • 30 dag ryżu może być w woreczkach
  • 2 jajka
  • trochę mąki pszennej
  • 2 kostki grzybowe 
  • 1 cebula
  • 25 dag świeżych grzybów ( u mnie mrożone)
  • posiekana natka pietruszki 
  • sól
  • pieprz
  • tarta bułka
  • olej

Opis wykonania:


Ryż gotujemy w grzybowym bulionie z kostki, odsączamy i studzimy. Cebule drobno kroimy, szklimy na oleju, dodajemy pokrojone grzyby( ja dodałam zamrożone grzyby, ponieważ były dość grubo pokrojone, posiekałam je drobniej po podsmażeniu), dusimy do miękkości. Ryż mieszamy z ostudzonymi grzybami, dodajemy pietruszkę, sól, pieprz, jajka i mąkę około 1 - 2 łyżek- tak by ciasto się nie rozpadało. Mieszamy dokładnie i formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce i smażymy na złoty kolor. 







Podobne Przepisy

1 komentarze

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

Instagram