Mazowiecka grochówka

Pogoda nas nie rozpieszcza i temperatura też daje wiele do życzenia. Na rozgrzanie pyszna grochówka, prosta i szybka i oczywiście bardzo smaczna ;).




Składniki :

  • 1 i 1/2 szklanki łuskanego grochu
  • 15 dag wędzonego żeberka z dużą ilością mięsa lub chudego boczku
  • 20 dag wędzonej kiełbasy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera korzeniowego
  • 1 cebula
  • 50 dag ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • suszony majeranek
  • sól
  • pieprz

Opis wykonania :


Groch płuczemy i moczymy przez godzinę. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy, przekładamy do dużego garnka, dodajemy namoczony groch i zalewamy 6 szklankami wody. Dodajemy sól, pieprz listek i ziele angielskie oraz żeberko w kawałku. Wszystko gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut.
Doprawiamy w razie potrzeby, smak musi być wyrazisty by nie przyćmiło go dodanie ziemniaków. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę dodajemy do zupy i gotujemy, aż do miękkości. Wyciągamy warzywa i żeberko( ja warzywa ścieram na tarce i dodaje do zupy). Żeberko kroimy na małe kawałki, przekładamy na patelnię dodajemy drobno pokrojoną cebule i kiełbasę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko podsmażamy i dodajemy do zupy. Dodajemy suszony majeranek , próbujemy w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy i podajemy.



Podobne Przepisy

2 komentarze

  1. Masz rację, na taką pogodę najlepsza jest grochówka. Twój przepis bardzo mi się podoba. Już czuję jej smak i zapach :))

    OdpowiedzUsuń

Instagram