Placek drożdżowy topiony z jagodami


Już od dawien dawna przymierzałam się do upieczenia tego ciasta trochę się bałam bo ciasto należało włożyć do wody i tam je pozostawić do wyrośnięcia. Ale w końcu podjęłam wyzwanie przepis pochodzi ze starej książki i zawsze z niej wychodzą wspaniałe wypieki i stwierdziłam że na pewno wyjdzie. W oryginale ciasto smaruje się przed pieczeniem tylko roztrzepanym jajkiem bez żadnych dodatków, jednak postanowiłam posypać je jagodami i kruszonką - ciasto bez kruszonki to nie ciasto. I tak powiem nie żałuje że spróbowałam ciasto jest jednym z najbardziej delikatnych i pulchnych ciast drożdżowych jakie kiedykolwiek jadłam po prostu niebo w gębie, dodatek owoców spowodował, że ciasto opadło - pewnie dodałam za dużo owoców :D, ale mimo to jest pyszne i nie raz jeszcze zagości u nas na stole.


Składniki:

  • 3-4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 8 dag margaryny lub masła
  • 8 dag drożdży
  • sól szczypta
  • 1/3 łyżeczki olejku waniliowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • jagody ( u mnie ponad 1 L )

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 8 dag masła
  • 4 łyżki cukru

Opis wykonania:


Drożdże kruszymy do miski, mleko podgrzewamy by było ciepłe, ale nie gorące, wlewamy pół szklanki do drożdży, dodajemy łyżeczkę cukru i rozrabiamy drożdże. Odstawiamy by zaczyn wyrósł. Pozostałe mleko rozrabiamy z żółtkami, roztopionym masłem, solą, olejkiem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiewamy na stolnicę( na razie 3 szklanki ),  robimy dołek i wlewamy mieszankę  mleka z dodatkami zarabiamy, jeżeli ciasto będzie zbyt luźne podsypujemy pozostałą mąką. Ciasto musi być ściślejsze od zwykłego ciasta drożdżowego. Ciasto zawijamy w gazę i luźno związujemy by ciasto swobodnie rosło, wkładamy do wiaderka z wodą, ciasto musi być całkowicie zakryte wodą. Ja wlałam letnią wodę. Ciasto pozostawiamy na 1- 2 godziny po tym czasie powinno wypłynąć na wierzch i wyrosnąć. Po tym czasie odsączamy ciasto, wyciągamy na stolnice na ciasto przesiewamy cukier puder i zarabiamy ponownie ciasto. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem  i wysmarowanej masłem blaszki. ( u mnie największa, ale wówczas ciasto wychodzi dosyć niskie). Ciasto posypujemy owocami następnie kruszonką - masło rozcieramy z mąką i cukrem. Odstawiamy na 30 minut by ponownie wyrosło pieczemy w 190 C około 45 minut. Aby ciasto się nie przypaliło od dołu, a ciasta drożdżowe lubią się przypalać lub spiekać . Blaszkę z ciastem wstawiamy na środkowa półkę piekarnika, natomiast na dolną wkładamy dużą blachę najczęściej dołączaną do piekarników w komplecie. Odkąd tak robię nie martwię się już, że dół będzie spieczony :). Placek topiony utrzymuje długo wilotność i świeżość.

źródło: Ciasta słodkie i wytrawne H. Lipińska, A. Woźniakowski







Podobne Przepisy

2 komentarze

  1. Jej, ale narobiłaś mi smaku na takie ciasto. Pysznie wygląda. Nawet u mnie już pachnie. Chyba skorzystam z Twojego przepisu i upiekę :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram