Pręgowane ciasto z truskawkami

Jest pyszne delikatny krem z dodatkiem skórki pomarańczowej, bardzo delikatny biszkopt i truskawki całość smakuje obłędnie i wygląda cudnie.


Składniki :



ciasto

  • 5 jajek
  • 120 g drobnego cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml oleju

krem 

  • 500 g mascarpone
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 pomarańcza
  • 200 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki żelatyny

wykończenie

  • 200 g  śmietany kremówki
  • 200 g truskawek
  • kisiel najlepiej truskawkowy

 Opis wykonania:


Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia, dodajemy partiami do masy jajecznej, pod koniec olej. Ciasto wykładamy na dużą blachę wyłożoną papierem (najczęściej dodawana do piekarników) i pieczemy około 10 minut w 180 C. 
Upieczone ciasto przekładamy obracając na wilgotną ścierkę. Delikatnie zdejmujemy papier. Ciasto dzielimy na 4 równe części.
Ser ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy trochę soku z pomarańczy i nieco startej skórki pomarańczowej. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku, gdy lekko przestygnie miksujemy z serkiem. Śmietanę ubijamy i łączymy z serkiem.
Paski ciasta smarujemy kremem, rolujemy pierwszy kawałek łącząc po kolei kolejne paski ciasta z kremem, ostrożnie wkładamy do tortownicy lub ściskamy obręczą do ciast. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, ubijamy śmietanę, ciasto wyciągamy z tortownicy i smarujemy równomiernie bitą śmietaną. Wierzch dekorujemy pokrojonymi w plasterki truskawkami. 
Kisiel ugotować w wodzie tak by był lekko lejący, gdy lekko przestygnie posmarować truskawki. Ewentualnie boki pokryć prażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.






 Milion smaków truskawek

Podobne Przepisy

4 komentarze

  1. Piękny, okazały tort. Ślicznie udekorowany. Upiekłam podobny, bo bardzo mi się spodobał taki w paski. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. :)piekny! i jestem pewna ze smakowal cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale ładnie się prezentuje:) Zjadłabym chociaż taki mały kawałeczek:) Bardzo fajny blog i ciekawe przepisy:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Instagram