Sos grzybowy

Pyszny sos grzybowy nadający się do różnych mięs i dań bezmięsnych. Zawsze przy po grzybobraniu suszę główki natomiast nóżki kroje, dusze na oliwie z cebulka i delikatnie doprawiam, po czym dzielę na porcje i zamrażam. Mam później na sos :) tak więc polecam tę metodę.





Składniki :

  • 1 cebula
  • 20-30 dag świeżych lub mrożonych grzybów( mogą być suszone namoczone przez noc )
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • kostka grzybowa
  • sól, pieprz

Opis wykonania:


Cebule kroimy w drobna kostkę, szklimy na maśle i dodajemy zamrożone pokrojone grzyby dusimy chwilkę podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy kostkę grzybową. Wszystko gotujemy, aż grzyby będą miękkie. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do grzybów, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Jeżeli wolimy rzadszy sos rozcieńczamy go wodą.


Podobne Przepisy

3 komentarze

  1. Kobieto ale narobiłaś apetytu, aż czuję ten zapach cudny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie wyciągnęłam z zamrażalnika grzyby i nie bardzo wiedziałam co z nich zrobić. Super pomysł, dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Instagram