Tarta czekoladowo truskawkowa

Korzystam z sezonu i oto kolejny wspaniały pomysł na wykorzystanie truskawek pyszna tarta z kremem czekoladowym z gorzkiej czekolady ganache z dużą ilością truskawek. Można je zrobić w postaci tartaletek jako osobny deser dla każdego gościa, prezentuje się okazale i wspaniale smakuje nie za słodkie w sam raz na takie upały :).


Składniki :


Ciasto

  •  250 g mąki
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1/2 kostki masła
  • 1 jajko

Krem

  • 150 ml śmietany 30 %
  • 200 g mascarpone
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 500 g truskawek
  • kisiel truskawkowy

Opis wykonania:


 Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folie i wkładamy na 30 minut  do lodówki. ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę na tartę, nadmiar ciasta odkrawamy. Ciasto przykrywamy papierem i obciążamy grochem. Pieczemy 20 minut w 180 C, po tym czasie ściągamy papier z grochem i dopiekamy około 10 minut. Studzimy.

Śmietankę wlewamy do miski umieszczonej w kąpieli wodnej- ważne by miska nie stykała się z wodą w garnku, następnie dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do uzyskania gęstego kremu, studzimy. Miksujemy serek mascarpone dodajemy wystudzony krem czekoladowy, dokładnie miksujemy i wykładamy na tartę- możemy dosłodzić cukrem pudrem wg. upodobania. Truskawki myjemy i osuszamy kroimy na połówki układamy niedbale na tarcie. Kisiel gotujemy w większej ilości wody bez dodatku cukru, lejącym lekko wystudzonym smarujemy truskawki :).





źródło: Moje smaki życia 06/2014 Milion smaków truskawek

Podobne Przepisy

3 komentarze

  1. Racja sezon truskawkowy trzeba wykorzystać na maksa :) Pięknie się prezentuje tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Instagram