Gulasz z indyka

Po prostu jest pyszny nic dodać nic ująć, dodatek papryki i ogórków konserwowych zaostrzył smak. Całość stworzyła naprawdę pyszny obiad z dodatkiem kaszy gryczanej mmm....






Składniki :

  • 1 kg mięsa indyczego na gulasz
  • 20 dag pieczarek
  • 4 ogórki konserwowe
  • mały słoik papryki konserwowej
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra 
  • papryka słodka
  • kostka grzybowa
  •  2-3 ziarenka pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 2-3 łyżki mąki pszennej

Opis  wykonania:


Cebule kroimy w kostkę, wlewamy trochę oleju ( u mnie kokosowy) do dużego garnka z grubym dnem. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, szklimy. Następnie dodajemy listek laurowy , pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, kostkę grzybową, sól, pieprz łyżeczkę słodkiej papryki i wg. uznania ostrej. Wszystko delikatnie smażymy i wrzucamy pokrojone mięso. Dusimy około 20 minut, mięso puści trochę wody, więc na razie jej nie dolewamy. 
Następnie dolewamy gorącej wody by zakryła mięso i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. 
Pieczarki kroimy na 4 wrzucamy do gulaszu, gotujemy do miękkości grzybów, ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę dodajemy do gulaszu.
Zagęszczamy mąką wymieszaną z 1/2 szklanki wody, wlewamy przez sitko by ewentualnie pozostały na nim grudki, zagotowujemy chwilkę i gotowe. Ewentualnie jeszcze doprawiamy.




Podobne Przepisy

1 komentarze

  1. Bardzo lubię taki gulasz. Ja też podaję z kaszą gryczaną. Świetne danie, bo faktycznie szybko się robi a mięso jest takie delikatne. Mniam....

    OdpowiedzUsuń

Instagram