Marynata z fasolki szparagowej całej na zimę

Uwielbiam fasolkę szparagową pod każdą postacią tak jak i cała nasza rodzina. Ten przepis jest świetny i polecam go bardzo. Można również fasolkę po ugotowaniu i schłodzeniu pokroić na kawałki i zamarynować jako krojoną.




Składniki :

  • 2 kg fasolki szparagowej żółtej lub zielonej - młode łatwo przełamujące się pod naciskiem
  • 3,5 g drobno pokrojonego chrzanu
  • pęczek młodego koperku
  • po listku laurowym do słoiczka
  • 3-4 ziarenka pieprzu na słoiczek

Zalewa

  • 0,6 L wody
  • 0,15- 0,30 L 6 % octu lub 90 - 180 ml 10 %
  •  15 - 30 g soli
  • 20- 30 g cukru

Opis wykonania:


Podane wartości zalewy należy brać  tak samo czyli jeżeli zdecydujemy się na 300 ml octu 6 % to bierzemy 30 g soli i 30 g cukru.

Fasolkę myjemy, obcinamy końce, blanszujemy we wrzątku partiami po 3 minuty, odcedzamy i przekładamy do zimnej wody. Odsączamy i przekładamy do słoików do których na dno układamy koperek, ziele, chrzan i pieprz.
Zalewę gotujemy, sprawdzamy smak i zalewamy słoiki. Wycieramy gwinty, zakręcamy i pasteryzujemy w gorącej wodzie 90 C. Słoiki 0,5l - 30 min, większe 40 min.


Przetwory

Podobne Przepisy

2 komentarze

  1. łał! coś pięknego! narobiłaś mi smakaa z samego rana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie marynowałam fasolki. A przecież ją lubię. Zachęciłaś mnie i chyba zrobię kilka słoiczków. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram