Tripsono greckie bułeczki z serem feta, oliwkami i świeżym tymiankiem

Wypiek z serii  Wypiekanie na śniadanie, bułeczki pyszne zwłaszcza ten cudowny smak i aromat dodanego tymianku i czarnuszki zamiast sezamu. Dla mnie idealne połączenie, mąkę zastąpiłam orkiszową, ale możecie użyć zwykłej. Przepis pochodzi z bloga Pracownia wypieków.

Składniki cytuje:

Tiropsomo
4 sztuki- ja zrobiłam 5 wychodzi 520 g ciasta

  • 300 g mąki orkiszowej typ 500
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka drożdży instant)
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru lub miodu
  • 4 łyżki oliwy
  • 120 ml ciepłego mleka
  • topione masło do smarowania bułeczek
  • 270 g sera feta, rozgniecionego widelcem


do posmarowania:

  •  1 żółtko wymieszane z 1 łyżeczką wody

do posypania:


Mąkę połączyć z solą, dodać suche drożdże (jeśli używamy świeżych, należy wymieszać je z ciepłą wodą i dopiero wtedy dodać do mąki). Dodać miód/cukier, oliwę, mleko.
Połączyć i zagnieść gładkie ciasto.
Przełożyć do miski lekko posmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 1-2 godziny.
Ciasto podzielić na 4-5 części. Każdą rozwałkować na prostokąt szerokości 6cm, grubości 3 mm. Na środku położyć ser, zlepić dokładnie brzegi tworząc długi wałek. Wałek zwinąć na kształt ślimaka. Powtórzyć tę czynność z pozostałym ciastem. Posmarować lekko masłem, przykryć folią i odstawić do wyrastania na 40 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wyrośnięte ślimaki posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać czarnuszką i piec 30-35 minut, do czasu zrumienienia.
Ostudzić na kuchennej kratce.







 



Piekli ze mną:

Kinga z bloga Małe kulinaria  
Bożena z blogaMoje domowe kucharzenie  
Dorota z bloga Moje małe czarowanie 
Marta z bloga Blue Hipopotam 
Łucja z bloga  Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Alina z bloga Ala piecze 
Ewelina z bloga Stylowa kuchnia 
Moja kulinarna przygoda Agiatis z bloga Moja... 
Monika z bloga Matka wariatka 
Magda z bloga Zielenina 
Małgosia z bloga Smaki Alzacji 
Magda z bloga Czary gary w kuchni 
Paulina z bloga Buszująca w kuchni 
Monika z bloga Przy kuchennym stole 
Agata z bloga Kulinarne przygody Gatity



Komentarze

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)