Brioszka czekoladowa z automatu

Kolejny wspaniały przepis do wykonania w automacie do chleba. Pyszne delikatne drożdżowe ciasto z kawałkami czekolady :).





Składniki :

  • 60 ml mleka
  • 3 jajka
  • 140 g roztopionego masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g cukru
  • 430 g mąki pszennej
  • 1 łyżka suszonych drożdży
  • 110 g  kropelek czekoladowych do zapiekania lub drobno pokrojonej czekolady

Opis wykonania:


Do formy wlewamy mleko, ciepłe masło, roztrzepane jajka, sól. Następnie dodajemy mąkę, cukier i drożdże.
Wybieramy program czasowy 3.12 h u mnie to program 8 waga ciasta 750 g i jasna skórka. Włączamy urządzenie po sygnale dźwiękowym (po około 20 minutach zarabiania )dodajemy czekoladę.

Dla osób bez maszynki wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy ręcznie, pod koniec dodajemy czekoladę i ponownie krótko wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto przekładamy do keksówki i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy w 180 C około 40 minut - do suchego patyczka.





Podobne Przepisy

7 komentarze

  1. Automatu do chleba nie mam, ale chętnie taką kromkę zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dzisiaj zrobiłam masło orzechowe i tak sobie myślę, że byłoby idealne z Twoją brioszką. Chętnie wypróbuję przepis. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Agnieszko uwielbiam masło orzechowe, ale z powidłami domowej roboty jest jeszcze lepsza :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak z automatu to muszę wypróbować. Wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, idealna na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. 1 i 1/2 łyżeczki soli??? z 1 łyżeczką jest nie do zjedzenia!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak 1 i 1/2 łyżeczki soli to nie pomyłka, u mnie nie było słone. Nie wiem jakiej wielkości łyżeczki pan użył, ale ba ogół do wszystkich broszka z automatu dodaje od 1 do 1 I 1/2 łyżeczki i nigdy nie jest słona.

    OdpowiedzUsuń

Instagram