Faszerowana papryka z kaszą gryczaną

Wspaniały pomysł na obiad, przepis pochodzi z wrześniowego wydania Moje Gotowanie. Trochę go zmodyfikowałam na własny użytek :). Wyszły pyszne, a że zrobiłam podwójna porcje mam na dzisiejszy obiadek również ;).



Składniki :


Farsz

  • 4 papryki
  • 50 dag mięsa wieprzowego
  • połowa woreczka kaszy gryczanej
  • jajko
  • mała cebula
  • pieprz
  • sól
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sos do duszenia:

  • 3  łyżki oliwy
  • posiekana w drobną kostkę mała cebula
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 2 starte średnie marchewki
  • 1 szklanka startej cukinii lub kabaczka
  • listek laurowy
  • 6 dojrzałych pomidorów obranych i pozbawionych pestek
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki mielonej chili
  • cukier

Wierzch:

  • feta pokruszona lub ulubiony ser

Opis wykonania:


Kasze gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, studzimy.
Przygotowujemy sos, rozgrzewamy oliwę na głębszej patelni, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy chwilkę. Następnie dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę i cukinię, listek laurowy oraz chili. Dusimy około 3 minuty, dodajemy pokrojone pomidory, bulion i koncentrat pomidorowy, doprawiamy. Gotujemy 5 minut. 
Nagrzewamy piekarnik do 180 C. 
Sos wlewamy do naczynia żaroodpornego.
Mięso mieszamy z cebulą, jajkiem, kaszą, doprawiamy do smaku. Papryki przecinamy wzdłuż na połówki, delikatnie wycinamy tylko wewnętrzną część nasion, papryki nadziewamy mięsem, układamy na sosie. Pieczemy 45 minut, pod koniec posypujemy kruszonym serem feta, po upieczeniu obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki.




Podobne Przepisy

4 komentarze

  1. Bardzo lubię paprykę faszerowaną. Bardzo smakowicie wygląda Twoje danie. Takie kolorowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny obiadek. Bardzo lubię nadziewane warzywa :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie, muszę wypróbować! :)

    Zapraszam również do siebie: http://shawsy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Instagram