Leczo wegetariańskie

Pyszne wegetariańskie leczo, przepis zaczerpnęłam ze strony  Kwestia Smaku, troszkę zmodyfikowałam pod to co było dostępne w domu, bo za bardzo nie chciało mi się ruszyć do sklepu ;).




Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/3 papryczki chili 
  •  2 łyżki oliwy
  • 2 papryki 
  • 2 kolby kukurydzy
  • 1  średnia cukinia 
  •  250 g pieczarek 
  •  3 pomidory
  • 250 g  przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki  słodkiej w proszku
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka suszonego oregano 
  •  1 łyżeczka cukru 
  •  1 łyżeczka soli morskiej 
  • pieprz mielony

Opis wykonania:


Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy oliwę w garnku,wrzucamy czosnek i chwilkę podsmażamy, dodajemy cebulę . Smażymy co chwilę mieszając, aż cebula się zeszkli.
Dodajemy oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kostkę paprykę. Kukurydze oczyszczamy i skrajamy nożem, dodajemy do garnka. Zwiększamy ogień , dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy przez 2 - 3 minuty.
Następnie dodajemy  pokrojone na plasterki pieczarki . Smażymy przez około 10 - 12 minut, od czasu do czasu mieszając warzywa,  doprawiamy solą i pieprzem.
Pomidory  obieramy ze skórki,  usuwamy pestki. Kroimy w kostkę i wrzucamy do warzyw. Cukinię kroimy w kostkę dodajemy do garnka. Dodajemy koncentrat pomidorowy, czerwoną paprykę w proszku oraz suszone oregano, doprawiamy cukrem i gotujemy przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. 




Podobne Przepisy

3 komentarze

  1. Świetnie wygląda i przyznam, że skusiłabym się na nie bez chwili zawahania mimo że uwielbiam wszelakie mięsa ... :)
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, pyszne danie. U mnie w domu wszyscy bardzo lubią leczo i często je robię, trzeba korzystać póki są pyszne warzywa :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się pomysł na dodanie pieczarek. Całość prezentuje się świetnie:)

    OdpowiedzUsuń

Instagram