Przekładaniec z jabłkami i galaretką

Pyszne i orzeźwiające ciasto z jabłkami, bardzo szybkie w wykonaniu i wspaniale smakuje z popołudniową kawką :).




Składniki:



Ciasto biszkoptowe wykonane z połowy proporcji - przepis tu



Masa budyniowa 

  • 1/2 L mleka
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 kostki masła

 Wkładka jabłkowa 

  • 1,5 kg jabłek, które nie rozpadają się szybko podczas duszenia
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka masła

Wierzch

  • 2 galaretki - smak dowolny u mnie Mohito 

Opis wykonania:



Biszkopt 


Ciasto pieczemy z połowy proporcji, studzimy.


Masa budyniowa


3/4 mleka wlewamy do garnka dodajemy oba rodzaje cukru i gotujemy, w pozostałym mleku rozrabiamy żółtka i obie mąki. Wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy gęsty budyń. Studzimy i ucieramy z masłem puszysta masę.


Jabłka 


Obieramy i kroimy w kostkę, w garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy jabłka chwilkę podsmażamy dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem. Dusimy aż jabłka będą półtwarde, ściągamy z ognia wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy. Studzimy.


Wierzch 


Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Studzimy.


Składanie


Na biszkopt wykładamy masę, następnie lekko tężejące jabłka. Całość wkładamy do lodówki by jabłka stężały. Na jabłka wylewamy tężejącą galaretkę. Całość schładzamy min. 1 h w lodówce.







 Jak cudnie mi kwitną róże w ogrodzie :D








Jedz polskie jabłka Jabłka wolności

Podobne Przepisy

6 komentarze

  1. Zapraszam do akcji
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/jedz-polskie-jablka

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne fotki :) a paluszek pierwsza klasa :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuje Asiu :)
    Klaudio na pewno się przyłącze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ciacho :)
    A róże masz piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie :-) pozdrawiam i zapraszam do siebie :-) ps - porywam kawałek do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń

Instagram