Kurki w marynacie na zimę

Uwielbiam kurki zwłaszcza marynowane podaje fantastyczny przepis, kurki są wspaniałe wypróbujcie :).





Składniki :

  • Kurki 
  • po2 listki laurowe do każdego słoiczka
  • 3 ziarenka ziela angielskiego na słoiczek
  • 2 ziarenka pieprzu czarnego na słoiczek
  • 1/2 łyżeczki gorczycy na słoiczek

Zalewa :

  • 2 szklanki wody
  •  2-3 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki octu 10 %
  • 1/2 łyżeczki soli 
  •  2- 3 cebule

 Opis wykonania:



Oczyszczone i wypłukane grzyby obgotowujemy 5 minut w lekko osolonej wodzie, odsączamy i układamy w słoikach. Przygotowujemy zalewę, dodajemy pod koniec gotowania cebulę pokrojoną w talarki. Gorąca zalewą zalewamy grzyby, dokładnie zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem do ostygnięcia.





Podobne Przepisy

1 komentarze

Instagram