Masa kokosowa a'la rafaello do ciast i tortów

Pyszna masa  dla wielbicieli kokosa, ja uwielbiam połączenie masy kokosowej z ananasową. Już niedługo ją wam również przedstawie :). Masa cudownie smakuje w połączeniu z masa malinową, która już podawałam na blogu. Masa starcza spokojnie na podwójne przełożenie torcika 24 cm.





Składniki :

  • 500 ml śmietanki 36 %
  • 1 tabliczka białej czekolady 
  • 100 g drobnych wiórek kokosowych
  • 2 łyżki żelatyny 

Opis wykonania:


Czekoladę rozpuszczamy w 150 ml zagrzanej lecz nie zagotowanej śmietanki, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie rozpuszczamy żelatynę w kilku łyżkach gorącej wody, studzimy by była dalej płynna lecz chłodna. Resztę śmietany ubijamy na sztywno, do masy czekoladowo-śmietanowej dodajemy 2 łyżki ubitej śmietany i mieszamy, następnie mieszamy z resztą ubitej śmietany. Wlewamy żelatynę i miksujemy na szybkich obrotach by dobrze się połączyła z masą. Na końcu wsypujemy kokos i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dosładzamy cukrem pudrem. Masa może być lekko płynna wystarczy ją na chwilę włożyć do lodówki by lekko stężała. Masa jest pyszna, a kokos miękki po 3 godzinach :).




Podobne Przepisy

2 komentarze

  1. Bardzo lubię wszystko co kokosowe :-) zapisuje sobie przepis i go wykorzystam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, musi być pyszna!
    A ten tort wygląda olśniewająco!

    OdpowiedzUsuń

Instagram