Spaghetti z klopsikami

Jakoś mnie dziś naszło na spaghetti ale takie nie zwyczajne tylko z klopsikami :). Danie pyszne i proste za razem więc polecam :).




Składniki :


sos

  •  50 ml oliwy
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta pokruszonej suszonej chili
  • puszka pomidorów pokrojonych
  • duży słoik przecieru pomidorowego 900 ml 
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Klopsiki

  • 250 g mielonej cielęciny
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 2 jajka lekko rozkłucone
  • 1/2 cebuli posiekana drobno
  • 1/2 szklanki drobnej bułki tartej
  • 1/4 szklanki tartego sera 
  • 1  łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki roztartego w moździerzu kopru włoskiego 

Opis wykonania:


Wyrabiamy mięso z pozostałymi składnikami, doprawiamy wg. uznania solą i pieprzem. Formujemy małe klopsiki i odstawiamy na bok.
W głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę wrzucamy drobno pokrojony czosnek, chili i pietruszkę podsmażamy chwilę, dodajemy pomidory z puszki oraz przecier. Dodajemy trochę soli, pieprzu i cukru, dusimy bez przykrycia około 15 minut. Klopsiki wkładamy delikatnie do sosu i dusimy około 15 minut.
Gotujemy makaron wg. przepisu na opakowaniu i podajemy z pysznym sosem i pulpecikami :).









 źródło Wielka księga kucharska

Podobne Przepisy

3 komentarze

  1. Mniam spaghetti :-) fajny pomysł z tymi klopsikami :-) zapamiętam i wykorzystam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Klopsiki z mieszanego mięsa jest najsmaczniejsze. Pysznie wygląda Twoje spaghetti w formie gniazdka i ten sos....

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też robię czasem spaghetti z klopsikami:) Jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Instagram