Ciasteczka cynamonowe Snickerdoodles

Gdy nadchodzi jesień lubię nadchodzące korzenne wypieki w tym czasie smakują mi najbardziej, zwłaszcza z gorącą czekoladą czy pyszną latte. Owszem można jeść korzenne wypieki  o każdej porze roku nie będę się upierać ;), ale lubię siąść koło okna patrzeć na płynące po niebie chmury, opadające liście i rozkoszować się rozgrzewającym duetem. A to że kocham cynamon i mogłabym go wszędzie dodawać to już wiecie z poprzednich postów :D. I oto na tą pochmurną i zimną aurę prezentuje wam ciasteczka, które wyróżnia wspaniała skorupka z cynamonu i cukru.


Składniki :

  • 2 łyżki cukru kryształu + 3/4 szklanki
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka wodorowinianu potasu tzw. winny kamień
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Opis wykonania:


W misce mieszamy 2 łyżki  cukru z cynamonem, odstawiamy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 C. 
Mąkę przesiewamy dodajemy sodę i potas, odstawiamy.
W misce ucieramy cukier, masło, jajko i ekstrakt na puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę, chwilkę miksujemy.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia, za pomocą łyżeczki nabieramy ciasto, formujemy kulkę i obtaczamy w mieszane cukru i cynamonu układamy na blaszce w odstępach 5 cm, ciastka staną się płaskie.
Pieczemy 8 minut studzimy na kratce.

źródło Wielka Księga Kucharska


Podobne Przepisy

7 komentarze

  1. Mniam uwielbiam cynamon, a te ciacha wyglądają pysznie. Z chęcią takie upiekę z moim Juniorem :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez uwielbiam smak i zapach cynamonu. Mono, że u mnie jest piękna, słoneczna pogoda też chętnie zjadłabym Twoje ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają obłędnie, już samo słowo cynamon w tytule może wywołać ślinotok ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne - musza smakowac niesamowicie ;)

    OdpowiedzUsuń

Instagram