Brioszka z jabłkami i cynamonem z automatu

Pyszna brioszka którą nie koniecznie trzeba zrobić w automacie do pieczenia :), wspaniały aromat cynamonu i wzbogacony jabłkami miękisz dający delikatną słodycz. To coś dla każdego kto kocha oba te smaki :), w sam raz na jesienne chłodne wieczory do kubka kakao :).



Składniki :

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jabłka
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 jajka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 100 ml mleka
  • opakowanie drożdży piekarskich ( 7g)
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • łyżeczka soli

Opis wykonania:


Do formy wlewamy wszystkie składniki płynne, jajka lekko roztrzepujemy widelcem. Dodajemy cukier, sól, pokrojone w kostkę jabłka, cynamon, mąkę i drożdże. Wybieramy program u mnie 8 waga 700 g i jasna skórka. Na początku sprawdzamy czy ciasto nie jest zbyt kleiste w razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.

Dla niezmechanizowanych 


Mleko lekko podgrzewamy, masło roztapiamy , jajka roztrzepujemy dodajemy drobno posiekane - ważne! jabłka, cukier, cynamon, sól, mąkę i drożdże. Dokładnie wyrabiamy ciasto ręcznie. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h. Po tym czasie przekładamy do wysmarowanej i oprószonej mąką formy, przykrywamy i odstawiamy by lekko ciasto wyrosło. Wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na około 60 minut. Sprawdzajmy patyczkiem po 45 minutach jeżeli jest suchy można wyciągnąć brioszkę.






Podobne Przepisy

3 komentarze

  1. mmm.. pięknie wyrośnięte, na pewno aromatyczne... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być pyszne :-) zabieram sobie kawałeczek, mam pyszną konfiturkę :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, musiała smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram