Brioszka z jabłkami i cynamonem z automatu

Pyszna brioszka którą nie koniecznie trzeba zrobić w automacie do pieczenia :), wspaniały aromat cynamonu i wzbogacony jabłkami miękisz dający delikatną słodycz. To coś dla każdego kto kocha oba te smaki :), w sam raz na jesienne chłodne wieczory do kubka kakao :).



Składniki :

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jabłka
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 jajka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 100 ml mleka
  • opakowanie drożdży piekarskich ( 7g)
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • łyżeczka soli

Opis wykonania:


Do formy wlewamy wszystkie składniki płynne, jajka lekko roztrzepujemy widelcem. Dodajemy cukier, sól, pokrojone w kostkę jabłka, cynamon, mąkę i drożdże. Wybieramy program u mnie 8 waga 700 g i jasna skórka. Na początku sprawdzamy czy ciasto nie jest zbyt kleiste w razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.

Dla niezmechanizowanych 


Mleko lekko podgrzewamy, masło roztapiamy , jajka roztrzepujemy dodajemy drobno posiekane - ważne! jabłka, cukier, cynamon, sól, mąkę i drożdże. Dokładnie wyrabiamy ciasto ręcznie. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h. Po tym czasie przekładamy do wysmarowanej i oprószonej mąką formy, przykrywamy i odstawiamy by lekko ciasto wyrosło. Wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na około 60 minut. Sprawdzajmy patyczkiem po 45 minutach jeżeli jest suchy można wyciągnąć brioszkę.






Komentarze

  1. mmm.. pięknie wyrośnięte, na pewno aromatyczne... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być pyszne :-) zabieram sobie kawałeczek, mam pyszną konfiturkę :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, musiała smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)